Hoe maak ik het beste cv?

"Wanneer je gaat solliciteren wordt er altijd om je cv gevraagd. Zorg dat jouw cv aansluit op de functie waarop je solliciteert. Gebruik niet elke keer hetzelfde cv maar maak één basisversie welke je per functie optimaliseert naar de beste versie voor die specifieke functie."

 

Onderdelen van je cv:

 1. Persoonlijke informatie + foto
 2. Opleidingen en stages
 3. Werkervaring
 4. Vaardigheden/automatiseringskennis
 5. Cursussen/trainingen
 6. Overige: talen/hobby’s
 7. Optioneel: referenties

 

1. Persoonlijke informatie

Je begint met wat gegevens over jezelf zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en eventueel een link naar je LinkedIn-pagina of eigen website. Geef vervolgens een korte omschrijving van wie je bent of wat je competenties zijn. Slechts twee regels zijn al voldoende. Vermijd hierbij algemene woorden zoals: behulpzaam, spontaan, spin in het web, eerlijk, sociaal, etc.. Voeg hieraan een foto toe. Een foto zegt meer dan duizend woorden, zorg er daarom voor dat je duidelijk te zien bent op de foto. Nog belangrijker, zorg ervoor dat er geen andere mensen om je heen op de foto staan.

 

2.  Opleidingen en stages

Dit rijtje zet je niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond, zet je bovenaan.

 

3.  Werkervaring

Hier plaatst je de functie, het bedrijf en de werkzaamheden. Doe dit vooral puntsgewijs en houd het zo kort mogelijk. Afgeronde projecten hoef je hier dan ook niet te benoemen. Mocht dit interessant zijn voor je functie dan kun je altijd een projectenlijst bijvoegen. Vermeld de meest recente werkervaring eerst en benoem hierbij zowel de maand als het jaar (jan 2020 – apr 2021). Je kunt ook bepaalde werkzaamheden vet of dikgedrukt maken als ze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

 

4.  Vaardigheden/automatiseringskennis

In vacatures wordt vaak aangeven dat je ervaring moet hebben met bepaalde programma’s of andere vaardigheden moet bezitten om te passen binnen die functie. Geeft aan met welk programma je ervaring hebt en in welke mate je over de automatiseringskennis beschikt door bolletjes van 1 tot 5 of een schaal van 1 tot 5 toe te voegen. Let op, wees altijd eerlijk!

 

5.   Cursussen/trainingen

Heb je bijvoorbeeld je VCA behaald, of een cursus Revit, Tekla, SolidWorks Of ArchiCad gedaan? Benoem dit zeker op je cv, inclusief het jaartal wanneer je de cursus hebt gevolgd.

 

6.  Overige: talen/hobby’s 

Om je toekomstige werkgever een nog beter beeld van jou te kunnen geven, geef je hier aan waar je je in je vrije tijd mee bezighoudt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wielrennen, gitaarspelen, aan auto’s klussen of schilderen. Kom je verder nog onderdelen in de vacature tegen waar je aan moet voldoen? Bijvoorbeeld het bezitten van taalvaardigheden in het Duits, Engels, etc.? Dit kan je hier noteren.

 

7.  Optioneel: referenties

Wie zou er een goed woordje voor je kunnen doen? Ga even je oud-werkgevers langs om te vragen of je hen als referentie op je cv mag zetten. Met hun aanbeveling ben je een stapje dichterbij het binnenslepen van die nieuwe baan!

 

Algemene tips:

 • Op internet maar ook in Word zijn veel overzichtelijke cv sjablonen te vinden
 • Houd je cv overzichtelijk en maak er geen kermis van
 • Doe een laatste spellingscontrole en vraag een vriend of vriendin om feedback
 • Stuur je cv altijd op in een Pdf-bestand, zo kan er niets veranderen aan je opmaak

Wil je jouw basisversie van je cv laten checken door mij? Stuur je cv op en ik geef jou de tips die je nodig hebt voor de beste versie van jouw cv.